Bygga pool Stockholm

Bygga en egen pool med altan

Att bygga pool med egen altan är det många som önskar, och det är lätt att förstå varför – altanen ramar in hemmets uterum, och en pool inbyggd eller i anslutning till altanen syr ihop allt på ett naturligt och snyggt sätt.

 

Bygga egen pool med altan

 

Bygga pool med altan –  Steg 1:  mark

Kom ihåg att du inte behöver något tillstånd när du bygger en pool som ligger mindre än 50 cm från marken. Kontrollera detta med din kommun. I början bör du välja det område där poolen ska byggas. Om du väljer en pool med nedgrävt botten och en utomhuspool, se då till att välja en solig plats. På så sätt sparar du inte bara pengar på uppvärmning av vattnet, utan kan även njuta av en skön simtur under varma dagar.

Följande steg är att kontrollera markens skick: ‘

  • Se till att området där du vill bygga din pool är fritt från stenar. Ett område med stenar kan öka kostnaden. Poolgropen måste vara 1 meter bredare än poolen. Detta förhindrar att överflödigt vatten ansamlas under poolen.
  • Lägg en geoduk och sedan dräneringsrör runt poolen, fyll på med ett 25 cm tjockt lager grus 16/32. Ovanpå detta läggs polystyrenskum. På så sätt undviker du värmeförluster. Därefter installeras förstärkningen och en 10 cm tjock betongplatta hälls upp.

Steg 2 – Mätningar

Vet du redan var din drömpool ska vara? Om så är fallet är det dags att mäta den. Generellt sett bör en trädgårdspool vara 4 x 8 meter stor, vilket är ett helt tillräckligt område. Poolens dimensioner beror på användarnas behov. För vissa personer räcker det med en poolbredd på 2,5 m (en simbana) medan andra behöver 8,5 m (4 simbanor). Poolens djup bör vara minst 1,5 meter. Om du bestämmer dig för att använda en studsmatta bör poolen vara minst 2,3 meter djup på den djupaste delen. I resten av poolen räcker det, som vi nämnde tidigare, med ett optimalt djup på 1,5 meter.

När du bygger en pool ska du tänka på att hålla tillräckligt avstånd till huset. Vattenstänk kan fukta väggarna, vilket kan förorsaka mögel på fasaden. Dessutom blir det inte särskilt snyggt om du klämmer ihop en pool för nära ditt hus – pooler är vackra inredningsdetaljer i sig, och att ge dem rymd är ofta mycket vackrare än motsatsen.

 

Steg 3 – Välj en balja

Nästa steg är att välja en lämplig balja. De mest populära baljorna är:

Thermopool-balja

Thermopool-baljan är inte enbart väderbeständig, men även mycket hållbar med utmärkta isoleringsegenskaper. Thermopool är den bästa trädgårdspoolen. För en 8 meter lång pool är kostnaden för en betongbalja cirka 300 000 kr.

Balja i rostfritt stål.

Denna typ av balja används oftare för inomhuspooler än för utomhuspooler. En balja i rostfritt stål är snabbinstallerad och ser även elegant ut. Priset är också en fördel: en pool om 8 meter kostar cirka 250 000 kr.

 Balja i polyester.

Installationen är enkel och snabb. Konstruktionen kräver inga ytterligare förstärkningar. När du väljer en polyesterbalja måste du räkna med svårigheten att reparera läckor. Dessutom är pooler benägna för färgförändringar. Kostnaden för en polyesterbalja för en pool om 8 meter är cirka 220 000 kr. Detta är därför det bästa alternativet ur en ekonomisk synvinkel, dock inte ur kvalitetssynvinkel.

Balja i trä.

Denna typ av balja kan installeras antingen på eller i marken. Det är inte komplicerat att skyddsbehandla träet. Baljan finns i olika former. En träbalja kostar cirka 260 000 kr för en pool om 8 meter.

 

Steg 4 – Välj ytan runt poolen

Nu är det dags att välja rätt yta runt poolen. Materialet du väljer får inte vara halt och det måste även vara fuktsäkert. De mest populära materialen är bland annat:

Plattor

De är mycket lätta att hålla rena. Till skillnad från plankor ändrar de inte färg. Dessutom ger plattorna ett modernt intryck runt poolen. Därtill håller de i många år.

Komposit

Den är fuktsäker och, om du väljer en högkvalitativ komposit, obrännbar. Dessutom behöver den inte underhållas. Den är även enkel att installera tack vare klämmor.

Skyddsbehandlade plankor

Dessa är fuktsäkra. Skyddsbehandlade plankor kräver inget regelbundet underhåll. Plankorna är inte hala. De värms inte heller upp, vilket gör att du kan gå på dem barfota även vid höga temperaturer.

 

Bygga pool med altan – ska man anlita ett proffs? (Spoiler: Ja, det bör man!)

Företag som dagligen bygger pooler känner till moderna lösningar som gör att du kan njuta av din pool i många år framöver. Dessutom utformar specialisterna även de mest sofistikerade konstruktionerna och tar hänsyn till landskapsplanen runt poolen. Om du väljer att lägga ut hela projektet till yrkesverksamma kan du säkerställa att din pool byggs professionellt. Specialisterna vet vilka åtgärder man ska undvika, samt vilka som är bäst. Glöm inte heller de extra funktionerna, som exempelvis belysning eller vattenströmmar. Endast yrkesverksamma kan göra dessa.

Kontakta oss för altan pool!